بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

İslam'da ki şekilcilik hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bismillahirrahmanirrahim,
Allah'a hamd olsun, peygamberine selam olsun.

Selamun Aleyküm sevgili kardeşlerim,

Son zamanlarda İslam dini şekil dini değildir diyenlerin sayısı bir hayli artmış durumdadır. Söyledikleri söz laf olarak doğru bir söz olsa da onların bu sözü söylemesinde ki maksat doğru değildir. İslamda şekilcilik yoktur diyen kişilerin temel gayeleri kılık ve kıyafet özgürlüğü istemek ayrıca Kuran ile sabit olan tesettürü kabul etmemektir. Özgürlükler dini olan İslam, insanları tek bir şekle sokmayı amaçlamaz. Zaten İslamın temel gayesi de insanları şekilleri ile oynamak değildir.

Ancak bu tamamen her şey serbest demekte değildir. Allah, kitabı ve peygamberi aracılığı ile yasakladığı şeyleri bildirmiş bunların dışında kalan şeylerde kullarına seçme hakkı yani özgürlük tanımıştır.

İslamın giyim ve şekil hususunda bir kaç tane yasağı vardır. Bunun dışındaki her şey serbesttir. Bunlara bakacak olursak en büyük yasaklama avret yerlerinin ve takı bölgelerinin belli olmaması ile ilgilidir. Diğer husus ise Müslüman olmayan kimselere (hristiyan, yahudi ve diğerleri) benzememe konusundadır. Ayrıca kıyafet dikkat çekici (gösterişli) olmamalıdır. Bu üç yasak dışında erkekler için ipek giysi ve altın takı takmak ve sakalı kökten kesmek yasaklanmıştır. Bunun dışında kalan hususlar serbesttir.

Müslüman bir kadın ve erkeğin giyiminde bunların dışında herhangi bir kısıtlama yoktur. Konu ile ilgili ayet ve hadisleri ileri ki günlerde farklı konu ve başlıklara ayırarak tek tek açıklayarak yazacağım.

İslam'da Kadın Şekilciliği (Giyim)

Kadının boynundan aşağısı avrettir. Elleri ve ayakları bunun dışındadır. İnanan bir kadın bu bölgelerini dışarıdan şekil belli etmeyecek şekilde örtmelidir. Giyilen kıyafetin şekil belli etmemesi gerekir. 
Saç kadının doğal olan takısıdır, Boynu ve bilekleri de takı bölgeleridir. Bunlarında aynı şekilde örtünmesi gerekmektedir. Nûr Suresinde bu konu detaylandırılmıştır.

İslam'da Erkek Şekilciliği (Giyim)

İslam dininde erkekte kadınlarda olduğu gibi avret yerlerini şekil belli etmeyecek şekilde örtecek kıyafetler giymelidir. Erkeklerin avret yeri göbek ve diz kapağı dahil olmak üzere bu ikisinin arasıdır.
Kadın'dan farklı olarak Müslüman bir erkek ipek kıyafet giyemez, altın takı takamaz. Bu ikisini peygamber efendimiz yasaklamıştır. Sebebi hikmetine gelince günümüzde yapılan araştırmalar ipek ve altının erkeklerde kadınlık hormonu salgılattığı saptanmıştır.
Erkeğin sakalı konusunda da emir teşkil eden bir hadis-i şerif olması sebebiyle yasak görülmüştür. Bu husus Kuran-i Kerim'de doğrudan söylenmese dahi ima olabilecek bir ayeti kerime vardır.

İslam'da kadın ne kadar şeyden sorumluysa erkekte o kadar şeyden sorumludur. Kulluk bakımından erkek ve kadın denktir.

Kuran-i Kerimde kadının erkeğe ve erkeğin kadına benzemesi ve Allah'ın yarattığı şekli değiştirmeye çalışmakta yasaklanmıştır. 

Ayrıca kadın ve erkekler namahrem olarak ifade edilen kişilerin yanında hal ve hareketlerine, konuşmalarına hatta bakışlarına dikkat etmesi gerekmektedir. Sesini yükseltmemeli, karşısındakini rahatsız edecek veya kötü düşüncelere sebep olacak şekilde bakmamalıdır.

Müslümanların tesettür olarak ifade ettiği bu husus bir bütündür. Birini uygulamayan kişi tesettürü terk etmiş olur.

Avret yerlerini belli etmeyecek şekilde giyinen bir kişi de bunlara riayet etmiş sayılamaz. Çünkü bir de gayrimüslimlere benzememe konusu var. 

İslam şekilcilik dini değildir. Tesettür ve edep çizgisinde bir özgürlük dinidir. Allah bu kural ve kaideleri kullarının dünya ve ahiret hayatlarını mutluluk içinde yaşamasını sağlamak için koymakta ve kullarını korumak istemektedir.

Tesettür kıyafeti olan türban, çarşaf, cübbe, şalvar gibi kıyafetler ve peygamberin emri üzerine bırakılan sakal hakkında konuşulur iken dikkatli olunması gerekir. Zira bunlardan birisine uydurma demek veya kökten inkar etmek sakıncalıdır. Tesettür ile ilgili olarak Kuran-i Kerimde açıkça ayetler yer almaktadır. İnkar eden Kuran'ı inkar etmiş olur.

Tesettür ve edebe uygun hareket etmenin hikmetlerini takvalı bir şekilde edebe uydukça göreceksiniz. Yaşayarak öğreneceksiniz. Ancak yine de hikmetlerini Allah daha iyi bilir.

 Allah'a emanet olun. Selamun Aleyküm.

Copyright © asakirullah.com - Hakkımızda - İletişim | Powered by Blogger

Tüm hakları saklıdır!