بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

İnsan ve İslam

Bismillahirrahmanirrahim,

Bu yazıda ki amacım İslam ve islamın insanlığa bakışını biraz daha açarak sizlere sunmaktır. İslam insana nasıl bakar ve ne yapmasını ister?

Bizim görüp, işite bildiğimiz mahluk türleri iki tanedir. İlki insan, ikincisi ise hayvanlardır. Biyoloji bilimi iki ayağı üzerinde dik bir şekilde yürüye bilen her canlıya insan dese de İslam açısından ve doğal olarak benim açımdan İnsanlığın tanımı bu değildir.

İnsanı hayvan ırklarından ayıran en önemli unsurlardan birisi hiç şüphesiz algoritmik düşünebilme yeteneği olsa da bu tek başına yeterli değildir. Çünkü maymun gibi bazı hayvan ırklarında da bunun olduğu sabittir. İnsan da hayvanların hiçbirinde olmayan en önemli özellik iyi ve kötüyü, çirkini ve güzeli ayırt edebilme kabiliyetidir. İslam dinide zaten bu yüzden hayvanların yaptıkları işlerden dolayı sorumlu olmayacağını söyler. Zira hayvanlar yaptığı işin kötümü iyimi olduğunun ayrımını yapamazlar, aynı şekilde ergenlik çağına girmemiş çocuklar ve akıl bari olmayanlar yaptıkları işlerden sorumlu tutulamaz. Kaldı ki bu nokta da modern yasalarda benimle aynı fikirdedir. Öyle ise insanı insan yapan etken iyi ile kötüyü ayırt etme kabiliyetidir. Bu kabiliyetini iyi işler yönünde harcayanlara ahlaklı adını veriyoruz.
İnsan olmak

 İnsanı hayvandan ayıran bir diğer özellik ise kendimize hakim olabilme ve vücudumuzun büyük bir bölümünü tamamen kontrol altında tutabiliyor olmamızdır. Buna ise irade diyoruz. Bizim aksimize hayvanlar akıllarına gelen her işi yapmaya çalışırlar. İnsan aklından geçenlerin iyimi kötümü olduğunun tahlilini yapabilecek kabiliyettedir. İşte İslamın sorgusu da bu konudadır. İslama göre insan akıl bari olduğu için yaptığı kötü işlerin cezasını çekecek iyi işlerinde mükafatını alacaktır.

(İman sahibi olduğunu göz önünde bulunarak yazıyorum. İnsanın akıl bari olması Allah’ı, iyi ve kötüyü ayırt ederek bulmasını gerektirir.  İnsanda ki bu iki yetenek darwinizmi çürütmeye de yeterli bir delil olsa bile İslamın ana kaynağı olan Kuran’da bunu doğrudan yalanlayan bir ayet yoktur.)

Bir canlı bunları yaparak ancak İnsan olmuş olur. İnsanlığın zirvesi (hidayet) ise yaratıcısını bulması ve ondan ayrılmaması ile mümkündür. Allah, akıl bari olan bizlere İnsanlığın zirvesinin yolunu göstermek için peygamberler göndermiş ve onların vasıtası ile milyonlarca insanı hidayete erdirmiş ve İnsanlığın zirvesine çıkarmıştır.

Allah’ın kitapları bu zirvenin haritası, peygamberleri bu yolun rehberleri, Müslümanlarda bu yolun yolcusudur. Müslümanlarda ki irade bu yolda uçurumdan düşmelerini önleyen bir bariyer görevi görmektedir.

İslamın şartları arasında bu söylediklerin yok diyebilirsiniz. Hemen onunda açıklamasını yapayım. Bende biliyorum ki İslamın şartı beş tanedir. İslamın şartlarının içinde de şartlar vardır.

1. Kelime-i Şehadet getirmek; bu yolda harita olarak Kuran’ı, hidayet rehberi olarak Muhammed’i seçtiğin anlamına gelir. Tam bir insan olmak için iradesini sonuna kadar kullanacağına söz vermiş olur ve insanlığın zirve noktasına kayıt yaptırmış olur. Selam Muhammed peygamberin ve ona tabi olanların üzerine olsun.

2. Namaz kılmak; Abdestsiz namaz olmayacağına göre abdestte islamın şartlarından olmuş olur. Ama 5 şart içinde sayılmaz.  Namazlar bu yoldaki dinlenme tesisleridir. Fatiha ve secde ise tesisteki dinlenme ve uykudur. Uykusuz yola devam eden yolda uyuklar gideceği yere varamaz.

3. Oruç tutmak; Oruç tutmak için su ile bile olsa sahur ve iftar şarttır. Öyle ise sahur ve iftar da 5 şart içinde sayılmasa da şarttır. Ramazan orucu yoldaki yemek vaktidir. Tutulan oruçlar bu yoldaki yemektir. Aç karınla bu yola devam etmeye çalışan yolda ölür.

4. Zekat vermek; Zekat vermek ise bu yoldaki insanların birbirlerine kenetlenmesi ve düşen kimse olmadan gidilen yere varılmasını sağlar. Parası olan olmayana dayanması için maddi destek verir. Kendisi de parasız kalırsa kardeşleri de ona yardım eder. Böylece dünyanın zorluklarını kenetlenerek atlatmış olurlar.

5. Hacca gitmek; Hacca gitmek ise imkan bulan için bu zirveye dikeceği bayrağı hazırlamasıdır.

Kuran-i Kerimde her Müslümanın yapması gereken (zorunlu olan) 72 iş vardır. Bunlardan bir çoğu ahlak ile alakalıdır. Üzerine vurgulananlar ise ibadet türünde olanlardır. İslam alimleri ise ibadetlerin kapsadığı zorunlu şeyleri onlarla birlikte gördükleri gibi tek maddede birleştirmişlerdir. Namazda abdest, tekbir, kıyam, rüku, secde gibi şeyleri ayrı ayrı saymak yerine namaz kılmak demiştir. Aynı şekilde Kuran’da ahlaki değerlere temas eden şeyleri de Kelime-i Şehadet şartının içinde görmüşlerdir.

Burada belirtmek istediğim bir şey daha var. Bir vakit namazı kaçıran kişi nasıl dinden çıkmıyor ise yalan söyleyen, hırsızlık yapanda dinden çıkmış olmuyor. Yeter ki yaptığı şeyi doğru görmesin. Yaptığı şeyi doğru görürse Kelime-i Şehadet ederken verdiği sözü bozmuş olur.

Allah'a emanet olun! Selamün aleyküm.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © asakirullah.com - Hakkımızda - İletişim | Powered by Blogger

Tüm hakları saklıdır!