Namaz var gafil kılar, namaz var mümin kılar! diyerek bu makaleme başlamak istiyorum. Asıl maksadım bir Müslüman niçin ve ne şekilde namaz kılar, her insanın kıldığı namaz aynı mıdır, birinin kıldığı namazın diğerinin kıldığı namazdan üstün eden nedir? gibi sorulara cevaplar arayıp bu cevaplar için namazın niçin olmaz ise olmaz olduğuna dair biraz düşünmek.
Müslümanlar niçin namaz kılar? |
İlk önce nereden başlayalım dersiniz? Öyle ise gelin ilk kaynak olan Kuran-i Kerim'den başlayalım bu konuya bakmaya, Kuran-i Kerimde bir çok kez geçen şu namaz nasıl bir ibadettir ki bu kadar çok ve ısrarla emredilmiştir?
Evet, Kuran-i Kerimde Müslümanların namaz kılması ısrarla emredilmiştir. Hatta öyle ki İslam'ın şartı olarak kabul edilmiştir. Namazı bu kadar önemli yapan nedir? Namaz hakkındaki ayetleri okuduğunuzda göreceksiniz ki neredeyse hepsinde namaz kılın değilde hakkı ile namaz kılın denmiştir.
Kuran-i Kerimde geçen salat yani namaz öncesinde abdest alınması gereken ve kendine has hareketleri bulunan bir ibadet şeklidir. Peki ne olsa gerek ki bu namaz, Allah bu kadar üzerine düşmüş ve ısrarla kullarına emretmiştir.
Ne demektir ki namazı hakkı ile kılmak?
Bu sorunun iki cevabı vardır. İki cevabı da yerine getirmeden namazın hakkı verilmiş olmaz.İlk önce bilmemiz gereken namaz eğilip kalkılan bir ibadet değildir. Öncesinde abdest ismi verilen ruhu ve bedeni temizleyen bir hazırlık gerektirir. Hakkı ile namaz kılmak için öncelikle abdesti hakkıyla almak gerekir. Ardından namazın usulüne ve edebine uygun olmasına özen gösterilmelidir.
İkinci aşama ise namazın belki de kılınış amacıdır. Kesinlikle budur diyemiyorum, zira gerçek hikmetini ancak Allah bilir. Namaz hem bir dua hemde bir zikir yöntemidir, alemlerin yüce yaratıcısını hatırlama vesilesidir. Allah'ı hatırlayan kişi ise haramlardan ve kötü işlerden kendisini korur. Allah'ı unutup yaptığı kötü işlerin hatırına gelerek bunlardan dolayı da pişmanlık duymasıdır.
Kısacası söylemek istediğim şey şudur ki; bir Müslüman günde beş kez namaz kılmaktadır. Kıldığı her namazda Allah'ı hatırlar, bir önceki namazı ile o an kıldığı namaz arasında yaptığı kötü işlerden pişmanlık duyar ve bunlardan dolayı Allah'a karşı utanır. Allah'ta utanmasından ve pişman olmasından sebeple bu kötü işleri bağışlar.
Namazı hakkı ile kılan kişi namazdan kalktıktan sonrada kötü işler yapmaktan kendisini alı koyar.
Bir kimse namaz kılıp, ardından kötü işler ile meşgul olur ise o kişi namaz kılmamıştır diyerek son noktayı koyalım.
Allah'a emanet olun! Selamunaleyküm.
0 yorum:
Yorum Gönder