بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

Şarap içmek, alkol almak ve uyuşturucu madde kullanmak haram mıdır?

Bismillahirrahmanirrahim,

Hamd alemlerin Rabbi olan Allah'a olsun, salatü ve selam peygamberine olsun,

Çok değerli din kardeşlerim, açıkçası bu başlığı atmak ve bu hususta konuşmak beni son derece üzüp, incitiyor. Ancak gelin görün ki bu başlığı atmamın sebebi Müslümanım diyen cahil halk içinde (üniversite mezunu) şarabın haram olup olmadığı konusunda tartışmaların olduğuna şahit hatta muhattap olmak ne büyük bir utançtı benim için. Lafı çok fazla uzatmadan doğrudan konuya gelecek olursam bu yazıda şu suallere değineceğim.

Alkollü içkiler haram mıdır?


  1. İslamda şarap nasıl ve ne için haram edilmiştir?
  2. Bu yasak şarap harici diğer alkollü içecekleri kapsar mı?
  3. Şarabın vücuda faydası olduğu bilinmektedir, öyleyse niçin yasaktır!
  4. Şarap hakkındaki ayetler birbiri ile çelişiyor mu?

İslamda Şarap nasıl ve ne için haram edilmiştir?

İslam dini insanların dünya ve ahiret hayatlarını mutlu mesut sürdürebilmeleri için yüce Allah'ın insanlara seçtiği dindir. İslamda şarabın yasaklanmasının sebebi ise sarhoşluktur. Bu konuda diğer dinlerde de şarap yasaktır. Ayrıca koşulsuz şartsız Allah'a teslim olma dini olan İslam'da yüce yaratan sözünü dinleyen ve dinlemeyen kullarını da belirlemek murat etmiştir ki murat edilen olmuştur. Yani bir Müslüman şu iki sebeple şarap içmemektedir;
  1. Sarhoşluk kötü bir haldir. (Uyuşturucu ve diğer alkollü içeceklerde bunun için yasaktır.)
  2. Allah'ın yasaklamış olması yeterlidir. (Bunun altından milyonlarca hikmet çıkabilir. Hikmetini Allah kendisi daha iyi bilir.)
Kuran-i Kerim'in de Allahu Teala şarap hakkında şunları söylemektedir;

"Hurma ağaçlarının meyvelerinden ve üzümlerden hem içki, hem de güzel bir rızık edinirsiniz. Elbette bunda aklını kullanan bir toplum için bir ibret vardır." (Nahl, 16/67)

bu ayeti kerimede görebileceğiniz gibi Allah sarhoş edici maddelere bir atıf yapıyor ve sarhoşluk verici şeylerin kötü olduğunu söylüyor ve ayetinde bir ibret olduğunu da zaten son kısımda belirtiyor. Ardından şu ayet nazil oluyor;

"Sana içkiyi ve kumarı sorarlar, de ki. "Onlarda hem büyük günah hem de insanlar için bazı faydalar vardır. Ancak günahları faydalarından daha büyüktür." (Bakara, 2/219)

bu ayeti ile Allah içki hakkındaki söylemini biraz daha şiddetlendiriyor ve zararını faydasından fazla olduğunu söylüyor. Aynı zamanda bu ayet ile 1400-1500 yıl önce bilinmeyen şarabın kan yapıcı özelliğine vs. işaret ediyor.

"Ey iman edenler, siz sarhoşken ne söyleyeceğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın." (Nisa, 4/43)

Üslup biraz daha sertleşerek namaza sarhoş yaklaşmayın deniliyor ve insanların 5 vakit yani en azında gündüzleri sarhoş olmaları yasaklanıyor. En sonra olarak ise Maide Suresinde yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor.

"Ey iman edenler, içki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytanın amelinden bir murdardır. Bunlardan kaçınınız ki, felaha eresiniz. Şeytan içki ve kumarla aranıza kin ve düşmanlık sokmak, sizi Allah'ı anmaktan ve namazı kılmaktan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz değil mi?" (Mâide, 5/90-91)

İşte bu ayet ile birlikte şarap ve sarhoş edici (diğer alkollü ürünler ve uyuşturucu maddeler) olan diğer maddeler kökten yasaklanmış oluyor.

Şarap ve içki ile ilgili ayetlerin birbiri ile çelişiyormuş gibi görünmesinin sebebi de bunların basamak basamak yasaklanışıdır. Allah şarap veya içki içen kullarının alışkanlıklarını yavaş yavaş alıştırarak bırakmalarını sağlamıştır. Kesin hüküm içeren Maide suresinin 90 ve 91'inci ayetleri indikten sonra şarap ve beraberinde sayılan her şey kıyamete kadar yasaktır.

İnsanların içki içmesi kendilerini bağlayan bir günahtır. Sarhoş olup çevreye rahatsızlık vermediği sürece günahı kendisinedir. "Şarap vs. haram değildir", "Allah benim yediğime içtiğime ne karışır" veya "Şarap içmek günah değil" gibi cümleler söyleyen ayeti ve Allah'ı inkar etmiş, dinden çıkmış olur. Bu yüzden konuşulanlara ve söylenenlere dikkat edin.

Bu konuda ki ayetler zaten yoruma açık olmadığı için hadis-i şerifleri yazmaya gerek duymuyorum.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Allah'a emanet olun.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © asakirullah.com - Hakkımızda - İletişim | Powered by Blogger

Tüm hakları saklıdır!