بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

Cihad nedir ve nasıl yapılır?

Bismillahirrahmanirrahim,
Allah'a hamd olsun, habibi Muhammed Mustafa'ya salatü selam olsun.

Sevgili kardeşlerim, bu yazımda İslam'da savaş yani cihad hakkında bir şeyler yazmak ve bildiklerimi  sizlerle paylaşmak ve İslam'ın cihad mantığını anlatmak istiyorum. İsterseniz konuya giriş yapmadan önce cihadın tanımını yapalım.

cihad
Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker
Cihad; kelime anlamı olarak Türkçe karşılığı savaş demektir. İslam adına yapılan cihat amaçlı bir savaştır. Bu savaşın amacı Allah'ın dinini diğer dinler üzerinde üstün kılmak ve son sözü Allah'ın söylemesi için gayret etmektir.

Müslümanlar bu bağlamda tarih boyunca bir çok savaşlar yapmış bu yolda şehitler vermiştir. Günümüzde de Müslümanların cihadı devam etmektedir.

Cihad'ın Çeşitleri


  1. Kılıç Cihadı; İnsanların birbirini öldürmek suretiyle yaptıkları cihad türüdür.
  2. İlim Cihadı; Akıl ve fikirlerin, sözlü ve yazılı olarak üstünlüğünü kanıtlamak için yapılan cihad türüdür.
  3. Nefis Cihadı; Müslümanın kendi nefsi ile yaptığı savaştır. Allah'ı kendi nefsine üstün gelmesi için yapılır.

Peygamber Efendimizin (s.a.v) ömrü Cihad ile geçti.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) kendisine peygamberlik verilmeden önce ve sonra cihadı hiçbir zaman terk etmemiştir. Peygamberliğinden önce ve sonra nefsi ile cihad etmiş, ümmetine de nefis ile cihadı emretmiştir. Bu yüzden bir Müslüman ilk önce nefsi ile cihad etmeli, Allah'ın yasakladığından kaçmalı, emrettiğini yapmalıdır.

Peygamber Efendimiz ve sahabesi en büyük savaşını ise cehalete karşı vermiştir. Zaten döneminde ona en büyük düşmanlığı yapan kişiye Ebu Cehil yani cehaletin babası ismini vermiş, ömrü boyunca hem kendisi hemde sahabesi cehalet ile ilim savaşı yapmıştır. En üstün cihad budur ki, İslamda bir kişiyi Müslüman yapmak dünyadaki bütün kafirleri öldürmekten daha üstündür.

Peygamber efendimiz ve halifeleri de kılıç ile de cihat etmiş, ancak kılıç cihadı en son tercih edilmiştir. Gerek sahabe gerekse peygamber (s.a.v) nefis ve ilim cihadından sonra tercih etmiştir. İslam devletlerinin tarih boyunca bu cihadı yapmasının amacı da insanları kırıp geçirmek değildir, eğer böyle olsaydı aldıkları toprak ve memleketlerde yağma yaparlardı. Oysa onların yaptığı yönetimi ele alıp halka İslam'ın ne kadar adaletli ve merhametli bir din olduğunu göstermektir.

Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker

Türkçe karşılığı olan "İyiliği emretmek, kötülüğü men etmek" ise günümüzün değil her günün en üstün cihadıdır. Sünnetullah olan "Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker" Kuran-i Kerimde şu şekilde ifade edilmektedir;


وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ اُمَّةٌ يَدْعُونَ اِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِۜ وَاُو۬لٰٓئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

Sizden, hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten men eden bir topluluk bulunsun. İşte kurtuluşa erenler onlardır. (Al-i İmran Suresi 104)

اَلتَّائِبُونَ الْعَابِدُونَ الْحَامِدُونَ السَّائِحُونَ الرَّاكِعُونَ السَّاجِدُونَ الْاٰمِرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَالنَّاهُونَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَالْحَافِظُونَ لِحُدُودِ اللّٰهِ وَبَشِّرِ الْمُؤْمِنٖينَ

Bunlar, tövbe edenler, ibâdet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar , rükû' ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah'ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Mü'minleri müjdele. (Tevbe Suresi 112)

İslam cihadında halktan bir kişi gayrimüslim olsa bile öldürülmesi kesinlikle yasaklanmıştır. Müslümanlara karşı savaşmayanlara, Müslümanlarında dokunması yasaktır. Çünkü Müslümanlar insanların sayısını azaltmak için savaşmazlar. Her gayrimüslimi potansiyel bir Müslüman olarak görür ve ona İslam'ı anlatır.

Yapılması gerekende budur. Müslüman olmayanların öldürülmeleri değil onlara doğru ile yanlışı açıklamak, anlatmak ve onları İslam'a davet etmektir.


Umarım İslam'ın cihad mantığını anlatabilmişimdir. Allah'a emanet olun. Selamun Aleyküm.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © asakirullah.com - Hakkımızda - İletişim | Powered by Blogger

Tüm hakları saklıdır!