بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

İslam'ı bilmek Tarih bilmeyi gerektirir.

Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun,

Yazdığım bu başlık biliyorum ki biraz ilginç ve hatta saçma gelebilir. Bu başlıkta ne demek istediğimi yazımın devamında daha iyi anlayacaksınız. Ancak yazmaya başlamadan önce başlıkta yazdığım ve İslam için öne sürdüğüm Tarih bilimi şartının yanlış anlaşılmalara sebep olabileceğinin farkındayım. Burada benim söylemek istediğim asıl nokta İslam'ın hüküm ve kararlarının anlaşılabilmesi için Tarih bilmektir. Bu bilmek hükümleri tarihin o sahnesine yerleştirmek anlamına gelmemektedir.

İslam'ı anlamak ve bilmek için Tarih bilmek gerekir!


Kuran-i Kerimde bulunan bir ayetin hangi konu ve hangi olay ile alakalı olarak indiğini bilmeyen bir kişi ayetleri okuyarak bunları kendi kafasına göre yorumlamaya kalkabilir ki bu da onun bu hususta yanlış yorumlama yapacağının kanıtıdır. Zira ayetlerin bir çoğu olaylara bağlı olarak inmiştir ve bu olaylar insanlığa ışık tutacak cinsten olmuştur.
Yukarıda söylediğim şeyler bir çok insanın mantığına uymayabilir. Ancak bu durumu şöyle düşünür iseniz konuyu daha iyi anlayabilirsiniz. Örneğin zina hakkında hüküm bildiren ayetler indiği zaman kimse zina etmemiş olsa idi bu hükümlerin sahabe için hiçbir manası olmaz ve "Ne alakası var şimdi" diyerek bir fitneye sebebiyet verebilirdi. Daha da kötüsü peygamber öldükten sonra bir kişi zina eder ise Kuran'da beyan edilen cezanın uygulanma şekli bilmediği için yanlış yorum ve tatbikler mümkün olabilirdi.
Özellikle cihat ile ilgili ayetler bahsetmiş olduğum duruma en uygun ayetlerdir. Çünkü tarih bilgisi olmayan ve peygamberin bu ayetler ile nasıl amel ettiğini bilmeyen bir kişinin bu ayetleri yanlış yorumlaması muhtemeldir.
Zaten Kuran-i Kerim'in bir çok ayetinde Resulullah'ın davranış ve ahlakı başta olmak üzere her hususu bize örnek gösterilmiştir. Bununla da yetinilmemiş peygambere uymak şart yapılmıştır. 

Peygamberin hayatının bütününü, ayetlerin iniş sebeplerini ve peygamberin o ayetler ile nasıl amel ettiğini bilmek İslam için şarttır.

Yetinmeyerek İslam tarihini, olayları ve olaylara karşı Müslümanların neye göre nasıl hareket ettiğini bilmek ise gerekliliktir. İslam adına konuşan kişiler bunları bilmediği taktirde yanlış fetva vermesi kaçınılmaz olur.

Bu yazımı burada sonlandırıyor hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum. Selamun Aleyküm

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © asakirullah.com - Hakkımızda - İletişim | Powered by Blogger

Tüm hakları saklıdır!