بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

Kelime-i Şehadet nedir ve ne anlama gelir?

Bağışlayan ve esirgeyen Allah'ın adıyla,

Bu yazımda hemen herkesin ezbere bildiğini düşündüğüm bir cümleden bahsedeceğim. Başlıktan da anlayabileceğiniz gibi bahsedeceğim şey Şehadet kelimesi.

kelime-i şehadet
Kelime-i Şehadet


"Eşhedü enla ilahe illallah ve eşhedu enla Muhammed'in abduhu ve resulu" Arapça olarak okuduğumuz bu bir kaç kelimeden oluşan meali kısa ama anlamı büyük olan kelimenin şimdi gelin bir de Mealine ve ardından kısaca anlamına bakalım. 

Meali;
"Ben şahitlik ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur ve ben yine şahitlik ederim ki Muhammed onun kulu ve elçisidir."

Bildiğiniz gibi Allah'a teslim olmuş bir kul yani Müslüman olabilmeniz için bu sözü kalben tasdik etmemiz ve dil ile vurgulamamız gerekiyor.

Anlamı

Her ne kadar basit bir sözmüş gibi görünse de bu sözü kalben tasdik etmek büyük anlamlara sahiptir. Bir olan ve Muhammed'i (Allah'ın selamı onun ve tabi olanlarının üzerine olsun) elçisi olarak görevlendirmiş Allah'ı kabul etmektir.

Bu söz, Allah'ın yazdığı Kuran-i Kerim'de ve elçisi aracılığı ile söylediklerine birebir uygulayacağına söz vermek anlamına gelir. Müslüman bir kimse Kuran'daki bir ayeti veya Resulullah'ın yaptığı bir ameli yok sayarak veya bir mazereti olmadığı halde uymayarak bu sözü gönlünden kabul etmiş saymaz.

Allah'ın ve elçisinin yasakladığı her şeyden kaçacağına ve emredilen her şeyi yapacağına söz vermiş olur. Bir insan bu kelimeyi söyleyerek önce Allahu Tealaya, sonra peygambere ve tüm Müslümanlara söz vermiş olur. Bu sözlerden dönen Allah'a verdiği sözden dönmüş olur.

Allahu Tealanın Kuran-i Kerimde, Peygamberinin ise sözlerinde geçen tüm sözleri koşulsuz kabul ettiği ve edeceğine söz vermiş olur.

Günümüzde ise bir çok Müslümanım diyen insan Kelime-i Şahadet ediyor ancak Kuran-i Kerimde ki ayeti bile ya işine geldiği gibi yorumluyor yada daha da beteri bu zamanda bu olmaz diyerek kökten inkar ediyor. Bu yaptığı ya inançsızlığından yada cahilliğinden yapıyor.

Bu kelimenin anlamını Kuran'a ve peygamber efendimizin yaşantısına uygun bir şekilde yaşadıkça daha iyi anlayacak ve daha iyi birer kul olma yolda ilerleyeceğiz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © asakirullah.com - Hakkımızda - İletişim | Powered by Blogger

Tüm hakları saklıdır!