بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

Kuran-i Kerim İslam'ı anlamak için yeterli midir?

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla,

Kuran-i Kerim İslam'ı anlamak için tabi ki yeterlidir. Tek koşul akıl sahibi olmaktır. Akıldan kastımız tahminimiz gibi zeka ile ilgili bir şey değildir. Nice zeki insanlar Kuranı ve hatta Allah'ı inkar ederek ne kadar ahmak olduğunu kanıtlamaktadır. Burada ki akıl, koşulsuz şartsız Allah'a inanmaktır.

kuran yeter
Kuran-i Kerim


Asıl konumuza gelecek olursak, hadisler olmadan din olur mu? Olur ama akıl lazım, iman lazım. Bu ikisinin olduğu insanda zaten bu konuyu tartışmaz.

Hadis-i Şerifler niçin inkar edilir?

Hadisleri inkar edenlerin aslında tek bir amaçları var. Kuran ile nefisleri arasına giren hadisleri aradan çıkartıp Kuran-i Kerim'i diledikleri gibi yorumlamaktır. Böylece kendilerine göre bir din ortaya çıkarıp, uydurdukları dini Allah'a atfedeceklerdir. Tıpkı yahudi ve hristiyanların yaptıkları gibi.

Hadis-i Şerifleri inkar edenler hangi sebebi öne sürerler?

Hadis inkarcılarının özellikle öne sürdükleri iki gerekçe vardır. İlki Kuran-i Kerim ile çelişir gibi gördükleri hadisleri öne sürüp bak bu hadis Kuran'daki şu ayete aykırı demektir. İkincisi ise sahih olarak kabul edilen Buhari ve Müslim kitaplarında yer alan bir olayı naklederek Hz. Ömer'e iftira etmektir.

1. Hadis-i Şerifler Kuran-i Kerimle çelişir mi?
Çelişmez. Yazıya başlarken söylediğim gibi Kuran-i Kerimi anlamak için önce akıl ve iman sahibi olmak lazımdır. Hadisleri anlamak için de furkan sahibi olmak şarttır.

Hadis inkarcılarının Kuran ile çelişiyor diyerek öne sürdükleri Hadis-i Şerifleri ileri ki zamanlarda tek tek ele alarak Kuran ile uyumsuz olmadığını bir bir kanıtlayacağız.

2. Hz. Ömer'e atfedilen "Kuran bize yeter!"
Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) ölüm döşeğinde iken Müslümanların yanlış inanç ve yollara sapmasını önlemek için kağıt ve kalem getirilmesini istemiş. Sahabe kağıt, kalem getirmek için ayaklandığı zaman Hz. Ömer (radıyallahu anh) sahabeye engel olarak, peygamberin sonuçta bir insan olduğu ve ateşinin yüksek olduğundan dolayı yanlış şeyler yazdırma ihtimali olduğu konusunda sahabeyi ikna etmiş ve "Kuran bize yeter!" diyerek engel olmuştur.
Bu hadis inkarcılarının saptırdığı bir olaydır. Hz. Ömer (radıyallahu anh), burada hadisleri değil o an peygamberin yüksek ateşinden dolayı yazdıracağı şeylerden tedirgin olmuştur. Zaten peygamberin eğitiminden geçen sahabe Kuran'ı peygamberden sonra en iyi anlayan ve uygulayan kişilerdi. Tüm ayetler hususunda peygamberi de dinlemişlerdi.

Kuran-i Kerim'in İslam'daki yeri nedir?

Kuran-i Kerim, Allah'tan gelen en büyük kaynaktır. Allah'ın emir ve yasaklarını belirttiği ana değil baba yasa niteliğindeki kitaptır. Dinin özünü oluşturur, çekirdeğini, tohumunu, kaynağını oluşturur.

Hadis-i Şerifler'in İslam'daki yeri nedir?

Allah'ın alemlere rahmet olarak gönderdiği tek peygamber olan Hz. Muhammed (sallallahü aleyhi ve sellem) sözleri, Kuran-i Kerim'i insanlara açıklamak ve Müslümanlara örnek olmaktır.

Bu sözün ardından mutlaka şu sözü duyar gibiyim. "Allah-u Teala kitabını açıklamaya aciz miydi?" elbette değil ki zaten kitabını "akıl sahipleri" için apaçık bir kitap olduğu belirtilmiş. Ayrıca hin zeka ile sorulan bu soruya karşı sorulacak soru şudur;

Kuran'da zaten apaçık bir kitaptı. Öyleyse Allah niye bir peygambere ihtiyaç duydu. Kabe'nin üstüne kitabı indirir ve alın okuyun diye bilirdi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © asakirullah.com - Hakkımızda - İletişim | Powered by Blogger

Tüm hakları saklıdır!