بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

İman bireysel, İslam toplumsal yaşanır!

Kendisinden başka ilah bulunmayan Allah'ın adıyla,

Hiç şüphesiz İslam tek hak dindir. Gerek İslam'ın sahibi olan Allahu Teala gerekse bu dinin tebliğcisi ve alemlere rahmet olarak gönderilen Resulullah (sallallahü aleyhi ve sellem) imanın kişisel olarak, İslamın ise toplumsal yaşanmasının öneminden sık sık bahsetmiş ve Allahu Teala dinini sosyal bir din olarak tamamlamıştır.

cemaatin önemi
Cemaatin İslamdaki Önemi


Bizi yaratan ve tüm gücü elinde bulunduran Allah'a şükürler olsun ki, yer yüzünde var olan tek hak, en sosyal ve en toplumsal dini bize verdi. Yazımın devamında kanıtlarıyla toplumun bu hususta önemine dikkat çeken ayet ve hadisleri sıralayacağım. Ancak bunları açıklamadan önce yanlış anlaşılmalara sebep olmamak için ilk etapta şunu söylemeliyim.

Toplumdan kastımız; aile, mahalle, şehir, ülke olabileceği gibi tek bir kişi de olabilir. Eğer çevresinde başka kimse inanmıyorsa tek başına dinini yaşayabilir veya çevresinde bir çok Müslüman olmasına rağmen yine de tek başına dinini yaşayabilir ancak bu bir çok şeyden mahrum kalmasına sebep olur!

Bir başka şekilde söyleyecek olursam Müslümanlar cemaat olmalıdır. Cemaat olmanın hikmetleri saymakla bitmeyecektir ancak ben kendi aklıma gelen birkaç hikmetine kısaca değineceğim. Aklıma daha sonra gelecek olan hikmetleri de cemaatlerin hikmeti etiketinden takip edebilirsiniz.

1. Cemaatler İlim ve Fikir Denizidir;
Müslüman kişi iman ve akıl sahibidir. Her insanın ilgi alanı ve bilgi seviyesi farklıdır. Bir insanın bildiğini bir diğeri bilemeyebilir. Cemaatlere katılan Müslüman kendi bilgisini cemaate katığı gibi cemaatteki bilgiye de ortak olmuş olur. Daha kısa bir ifade ile söyleyecek olursak cemaatlere katılan Müslümanın cahil kalması mümkün değildir.

2. Cemaatler Dayanışma Merkezleridir;
Müslümanlar kardeştir ve kardeşler arasında dayanışma şarttır. İş, aş hemen her konuda bir birleri ile dayanışma içindedirler.

Cemaatler hakkında Kuran-i Kerimde yüce rabbimiz şunları buyurmuştur;

  1. "Hepiniz toptan, Allah’ın ipine (dinine) sımsıkı sarılın, bölünüp ayrılmayın. Allah’ın sizin üzerinizdeki nimetini hatırlayın: Hani siz birbirinize düşman idiniz de Allah kalplerinizi birbirine ısındırmış ve onun lütfu ile kardeş oluvermiştiniz.Siz bir ateş çukurunun tam kenarında iken oraya düşmekten de sizi O kurtarmıştı.Allah size âyetlerini böylece açıklıyor, ta ki doğru yola eresiniz. Ey müminler! İçinizden hayra çağıran,iyiliği yayıp kötülükleri önleyen bir topluluk bulunsun. İşte selâmet ve felâhı bulanlar bunlar olacaklardır." Âli İmran Suresi 103-104"
  2. "Ey iman edenler Allah’tan korkun ve sâdıklarla beraber olun." Tevbe Suresi 119
  3. "Hem namazı tam kılın, zekâtı verin, rükû edenlerle beraber siz de namaz kılın." Bakara Suresi 43

Toplum ve cemaat bilinci hakkında önemli gördüğüm bir iki hadisi şerifi de paylaşmak istiyorum;

  1. Allah, benim ümmetimi-veya Muhammed ümmetini- sa­pıklık üzerine bir araya getirmeyecektir. Allah’ın eli, cemaatle beraberdir. Her kim cemaatten ayrılırsa, cehenneme ayrılmış olur." (Tirmizî, Fiten7, Hds.2255.)
  2. "İki kişi bir kişiden hayırlıdır. Üç kişi iki kişiden hayırlıdır. Dört kişi üç kişiden hayırlıdır. Cemaat olmanız gerekir. Muhakkak ki, Allahın (yardım) eli cemaatle beraberdir. Allah azze ve celle ümmetimi ancak hidayet üzere cem eder, toplar. Bilin ki, cemaatten uzak duran her kişi ateşe düşer." Kenzül Ummal.c.1. Hn.1025
  3. "Ümmetim dalalet üzerine asla toplanmaz. Öyleyse cemaatin yanında olun. Muhakkak ki, Allah'ın (yardım) eli cemaatle beraberdir." Kenzül Ummal.c.1. Hn. 1029
Okuduğunuz için teşekkür ediyorum. İleride Cemaatin önemi ve kanıtları hakkında daha fazla yazı yazacağım.
Hayırlı günler diliyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © asakirullah.com - Hakkımızda - İletişim | Powered by Blogger

Tüm hakları saklıdır!